"Макбет" на екран в Кино Арена Deluxe

Дата
02.06.2018

ОПЕРАТА НА ВЕРДИ ПО ТРАГЕДИЯТА НА УИЛЯМ ШЕКСПИР Е ПОД ДИРИГЕНСТВОТО НА АНТОНИО ПАПАНО, С УЧАСТИЕТО НА ВПЕЧАТЛЯВАЩ СЪСТАВ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛИ, СРЕД КОИТО АНА НАТРЕБКО, ЖЕЛИКО ЛУЧИЧ И ИЛДЕБРАНДО Д‘АРКАНДЖЕЛО.

 Сезон 2017/18 на Кралската опера в Лондон, който Кино Арена излъчва ексклузивно в градовете София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян има удоволсвтието да ви представи безсмъртната история на Шекспир - Макбет, вдъхновила Джузепе Верди, да създаде една от най-емблематичните си творби.

Прожекциите са на 30 май от 19:00 часа, 2 юни от 18:00 часа и на 3 юни от 16:00 часа. Програмата по кина и градове се обявява на сайта на киното:

 

Билети вече се продават на касите в кината Арена, както и директно през сайта. Всеки гост на прожекциите от сезона на Кралската опера в Лондон получава комплимент от Кино Арена – малка бутилка вино и шоколадови лакомства за пълно удоволствие от преживяването на класическите шедьоври от сцената на Ковънт Гардън.

 

Продължилата през целия живот на Джузепе Верди привързаност към твореството на Уилям Шекспир започва с Макбет – пиеса, призната за едно от „най-великите човешки творения“. С помощта на либретиста Франческо Мария Пиаве, Верди създава нещо необикновено. Техният успех е роден от всяка нота в партитурата, подчинена на изключителната театралност, от която блика мощна енергия.

Макбет се сражава на страната на краля на Шотландия. Когато вещици предсказват, че самият той ще стане цар, безскрупулната амбиция подтиква Макбет и неговата съпруга към ужасяващи действия.

Постановката за Кралската опера на Филида Лойд от 2002 год. изобилства от нюанси, в които доминират черно, червено и златно. Сценографът Антъни Уорд създава станни и изключително запомнящи се създания, които изпълняват ролята на вечно присъстващите агенти на съдбата. Лойд изобразява неспособността на Макбет да имат деца като мрачна тъга, която стои зад техните ужасни деяния. В постановката на Кралската опера е използвана редакцията на Верди от 1865 год., която включва зашеметяващата ария “La lice langue”.

 

Музика ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

Режисьор ФИЛИДА ЛОЙД

To top