Безплатно професионално обучение по софтуерно тестване за незрящи ще се провежда в София

Дата
26.10.2023
Източник
Bulgaria Mall

Безплатно професионално обучение по софтуерно тестване за незрящи ще се провежда в София

Курсът ще даде на успешно преминалите квалификация като тестери за достъпност

  Курс по софтуерно тестване, специално предназначен за квалификация и преквалификация на незрящи, ще се провежда безплатно тази есен в Bulgaria Mall. Организатор на обучението е стартъп компанията Access Drum, профилирана в достъпността на уебсайтове и софтуер. 

 Курсът е обявен с начална дата 20.11 и ще се провежда три пъти седмично от 18:00 до 20:00 часа под ръководството на квалифицирани QA инженери с интерес в сферата на достъпността. 

 Терминът „достъпност“ (accessibility) е свързан с възможността дадена среда да се ползва от хора с различни увреждания и е особено популярен в дигитален контекст във връзка с достъпността на уебсайтовете. Европейски регулации поетапно правят достъпността задължителна за различни категории интернет страници, за да се гарантира възможността на всички граждани да ползват онлайн услуги от адиминстрацията, да закупуват стоки и т.н. При правилно изградена структура един уебсайт може безпроблемно да се ползва от незрящи потребители, използващи гласови четци, но все още повечето уебсайтове създават различни затруднения.

 "Решихме да подкрепим инициативата на Access Drum като им осигурим безвъзмездно подходяща площ за провеждането на курса за софтуерно тестване. Това е сфера, която може да даде интересна професионална реализация на много хора. А Bulgaria Mall е не само място за срещи и пазаруване, но и място, където хората прекарват приятно време със семействата и приятелите си и се забавляват. Защо не и да се обучават и изграждат и като професионалисти”, казаха от  мениджмънта на Bulgaria Mall & Bulgaria Towers.

 “Чудесно е, че можем да разчитаме на подкрепата на Bulgaria Mall, тъй като важна цел за нас е да предлагаме обучението си безплатно. Засега то е профилирано за незрящи, но амбицията ни е с времето да го разширим и да покрием различни групи хора с увреждания. ИТ е сфера, която може да предложи за тях повече, отколкото си даваме сметка. След обучението при нас, успешно завършилите курисити ще могат да извъшват тестването за достъпност според основните професионални стандарти, които се ползват от бизнеса.”, посочват от Access Drum.

 Тъй като курсът е специализиран, от организаторите посочват, че ще се приемат само незрящи курсисти или такива със силно намалено зрение, които изцяло разчитат на екранни четци. Друго важно условие е владеенето на английски език на работно ниво. Кандидатите, които проявяват интерес, могат да заявят в свободен текст желанието си да се включат като изпратят имейл на career@accessdrum.com в срок до 03.11. 2023г.  Местата са ограничени, но организаторите планират да провеждат такива курсове редовно и така да обхванат и тези, които не успеят да се включат в първата вълна.

To top