Дата
25.02.2019

23-ти Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

23-ти Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Международният филмов фестивал София Филм Фест (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Историята му започва през 1997 и всяка година привлича повече от 85 000 зрители. След натрупвания и постижения, които отличават фестивала не само в областта на киното, той придоби статут от медиите и професионалистите на едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света. От 2003 година фестивалът е с конкурсен характер – Международният конкурс е за първи и втори филми, а събитието е част от календара на FIPRESCI. В същата 2003 година стартират и конкурсните програми за регионални филми (Балкански конкурс) и за българско късометражно кино (Jameson Short Film Award). От 2009 година в програмата на фестивала се провежда и конкус за документално кино.

През 2007 фестът се нареди сред 50-те топ световни фестивала на сп. „Варайъти”, а от 2010 е единственият български филмов фестивал, акредитиран от FIAPF (международната федерация на продуцентските асоциации в света)  и подкрепен от Програма „Творческа Европа МЕДИА“ на Европейския съюз.

През 2019 година предстои 23-тият международен филмов фестивал София Филм Фест в дните между 7-17-28 март в София. В рамките на фестивала ще се проведе и 16-ото издание на международния пазар на филмови проекти и филми София Мийтингс - от 14 до 17 март.
* * *
23-тият София Филм Фест се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „ДА ХОДИШ ПО ВОДА”. Представен за първи път на фестивала в Локарно, филмът представлява непосредствен поглед към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. За първи път от кончината на Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – „Плаващите кейове”.

* * *
БИЛЕТ
Всички филми в програмата ни са достъпни по един изпитан и удобен начин – БИЛЕТ в КЕН е Вашият сигурен пропуск за Света на киното през Март! За шеста поредна година той ще е отново навсякъде около Вас – седмици преди началото на фестивала! Ще откриете своя БИЛЕТ за КИНО на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате... 

Не пропускайте и факта, че всеки от вас може да стане притежател на специалния ЗЛАТЕН БИЛЕТ – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел. 5 ЗЛАТНИ БИЛЕТА ще Ви очакват в търговската мрежа! 
Повече информация ще откриете тук: http://siff.bg/ 
To top